Napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek

A pénzügyi érdeklődésem már idejekorán megmutatkozott

A szüleim régóta mondogatják nekem, hogy pénzügyi pályára kellene mennem, és végül hallgattam is rájuk. Egyébként egyikőjük sem pénzügyi szakember, de valahogy mégis megérezték, hogy már gyerekként jó érzékem volt a pénzhez. Hárman vagyunk testvérek, én vagyok a legfiatalabb. Akár bele is kényelmesedhettem volna ebbe a pozícióba, hiszen mindig a legkisebb gyermek az, akivel a legengedékenyebbek a szülei. Tulajdonképpen bármit kérhettem volna, szinte biztos lehettem volna abban, hogy a családom megtalálja a módját, hogy teljesítse az éppen aktuális kívánságomat. De én már akkor nagyon elővigyázatos voltam, különösen, ha pénzügyekről volt szó. Emlékszem, a zsebpénzemre is úgy vigyáztam, mintha valami fontos kincsnek lennék az őrzője. Hosszasan gyűjtögettem, és csak a legszükségesebb esetben vettem elő.

Később pedig, ha összegyűlt egy nagyobb összeg, jóval könnyebben tudtam akár nagyobb értékű ajándékkal meglepni magam. Így aztán az első telefonomat is én vettem magamnak, nem a szüleim. És bizony ahogy haladtam a felnőtt életemben, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nagyon is jó érzékem van a pénzügyekhez. Így aztán közgazdászként végeztem az egyetemen, és a banki szektorban helyezkedtem el. De nem csak a pénz a fontos a számomra, hanem a környezetvédelem is. Így aztán meggyőződéses környezetvédő vagyok, és nagyon támogatok minden olyan megoldást, amely a fenntarthatóság jegyében egy kicsit zöldebb élet felé kormányozza a jövőnket. Éppen ezért nagyon is támogatom például az olyan alternatív energiafelhasználási formát is, mint a napenergia felhasználását.

Napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek

Pénzügyi tanácsadóként egyébként is sok kérdést szoktam kapni a napelemes rendszerek telepítéséről, hasznáról. És persze nem utolsó sorban a költségeiről is. Így az év vége felé közeledve nagyon sokan várják, mik lesznek a vonatkozó részletek a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek szóló felhívásában. Erről egyelőre még nem sokat tudni. De ha az ügyfeleim kérdeznek róla, előszeretettel ajánlom a figyelmükbe a Pentele Solar Kft. tájékoztatóját. Ezt a sporoljnapelemmel.hu oldalon lehet megtalálni. De hogy én is segítséget nyújthassak eligazodni a napelem pályázatok között, megpróbálom úgyszintén röviden összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat a Pentele Solar leírása alapján.

A napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek szóló felhívása érthető módon sokak figyelmét felkeltette már. Hiszen magát a pályázatot már 2020 októberében bejelentették, és ha hihetünk a híreknek, akkor 2021 júliusától élesedik is a felhívás. A várakozások szerint amire majd a nyár folyamán számítani lehet, az egy vissza nem térítendő támogatás. Ezt a lakosság 30-40% értékben vehet majd igénybe. A részletekről azonban nem sok mindent árultak el ez idáig, pedig rengetegen érdeklődtek már a pályázat iránt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eddig meghirdetett GINOP és VEKOP pályázatokra is olyan sokan jelentkeztek, hogy a vártnál hamarabb elfogyott a pályázatokra elkülönített összeg.

Amit viszont biztosan lehet már tudni a jövő évi pályázati formáról az az, hogy a korábban elérhető szaldós elszámolást az új pályázati formában az úgynevezett bruttós elszámolás váltja majd fel. Mit is jelent ez pontosan a pályázók részére? Az új szabályozás tulajdonképpen nem mást köt ki, mint hogy a szolgáltató és a termelő között előre megszabott tarifán történik majd meg az energiavétel. Ezzel az új szabályozási rendszerrel pedig Magyarország tulajdonképpen egy új, EU-s szabályrendszerhez igazodik majd. Minderre 2024-ig kaptunk haladékot, hogy megfelelőképp átállhassunk. A tarifákkal kapcsolatban azonban még várjuk a pontos információkat. Illetve a Pentele Solar Kft. tájékoztatása szerint egyelőre még azok a érőórák sem állnak rendelkezésre, amelyek az új elszámoláshoz igazodnának.

Napelem pályázat nélkül is lehetséges a kedvezményes árú napelemes rendszer telepítés

Persze kérdezhetnénk, hogy mindenkinek kötelező-e átállnia a bruttósított elszámolásra? Nos, ha a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek szóló felhívásában kíván részt venni, akkor igen. Azonban a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek nem az egyetlen lehetőség, amelynek segítségével a lakosság számára kedvezményesen nyílik napelem telepítésre lehetőség. Ha az ember ugyanis önerőből áll neki a napelemes rendszer telepítéséhez, akkor továbbra is élhet a szaldós elszámolás lehetőségével. Ez persze első hallásra sokakat eltántoríthat a napelemek telepítésétől, de én is, ahogyan a Pentele Solar Kft. munkatársai is, arra biztatnám Önöket, hogy semmiképpen ne adják fel a terveiket ilyen könnyen. Ha megfelelő minőségű alapanyagokból tervezik és építik ki a napelemes rendszert, az bizony néhány éven belül visszahozza az árát. Ráadásul többszörösen megtérülhet a befektetett pénzmennyiség!

Azt is látni lehet, hogy a napelemes pályázatokra akkora az érdeklődés, hogy gyakran azelőtt megszűnik a lehetőség, hogy pályázati úton jussunk forráshoz, hogy jelentkezni tudnánk magára a pályázatra. Hiszen a ráfordított keretösszeg a nagy érdeklődésre való tekintettel igen hamar elfogy, ahogyan ezt tapasztalhattuk is a 2020-as pályázatok kapcsán. Így tehát a Önök közül valaki szívesen belevágna a napelemes rendszer telepítésébe, de a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek szóló felhívásával kapcsolatban bizonytalan, semmiképpen ne csüggedjen! Ebben az esetben azt javaslom, vegyék fel a kapcsolatot a Pentele Solar Kft-vel, és kérjenek tőlük árajánlatot a napelemes rendszer telepítéséhez! Ehhez nem szükséges mást tenniük, mint a sporoljnapelemmel.hu oldalon kitölteni az oldal alján található űrlapot az árajánlatkéréshez. Így gyakorlatilag néhány kattintással elindulhatnak a napelemes rendszer telepítéséhez vezető úton.

A 2020-as napelemes pályázat tanulságai

Ha pedig az árajánlatkérést követően mégis meggondolnák magukat, még mindig van lehetőségük megvárni a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek szóló felhívásának részleteit, és ennek fényében meghozni a döntést a napelemes rendszer telepítésével kapcsolatban. És bár a 2021-es napelem pályázat magánszemélyeknek szóló felhívásának részletei még nem elérhetőek, érdemes addig is visszatekinteni a 2020-as év pályázataira, és ennek mentén számba venni a lehetőségeket. Legelőször is, Pest megye kivételével mindenhol az országban elérhető volt az úgynevezett 0%-os hitel magánszemélyek részére. Ugyan idén magánszemélyek nem vehettek igénybe vissza nem térítendő pályázati támogatást, a 0%-os hitel mégis némiképp kárpótolhatta az érdeklődőket. Ez a konstrukció ugyanis remek elindulási lehetőséget nyújtott a lakosság számára, hiszen kamatok nélkül vehette fel az induláshoz szükséges összeget.

Azok pedig, akik meglévő vállalkozással rendelkeztek, akár vissza nem térítendő támogatást igényelhettek 2020-ban. Erre például mikro-, kis- és középvállalkozásoknak volt lehetősége. A vállalkozók kétféle kritérium alapján pályázhattak: hogy 15 kWp alatti vagy e fölötti teljesítményre volt-e szükségük. Ezek a pályázatok nagyon sok vállalkozónak segítettek a napelemes rendszer telepítésének beindításában. A pályázati pénzeket javarészt az Európai Unió finanszírozta, hiszen az EU egyik célkitűzése, hogy zöldebb energiafelhasználás valósulhasson meg a tagországokban. Így valószínűsíthető, hogy akár a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek szóló felhívásában, akár a későbbi években is lesz még lehetősége pályáznia az érdeklődőknek. Ha azonban az elmúlt évek tanulságai alapján már most is belevágnának a napelemes rendszer telepítésébe, ne szalasszák el felkeresni a Pentele Solar Kft-t az ajánlatkéréssel kapcsolatban!