A takarékoskodás eredménye

Aki csak teheti igyekszik egy kis megtakarítást félretenni. Van aki nyaralásra spórol, van aki felújításra. Nekünk lakástakarékunk van és arra próbálunk minél több plusz befizetést tenni, hogy a házfelújításunkat abból fedezzük majd. Egyik ismerősünk a gyerekeinek spórol külön- külön folyószámlákon, hogy majd esküvőre, életkezdésben támogathassa őket.

Egy kedves barátunk éveken át takarékoskodott, spórolt, igyekezett minél kevesebb plusz kiadást generálni. Élete legnagyobb álma az volt, hogy saját céget alapítson. Hosszú évek takarékoskodása után végre elékezett a nap, hogy cégalapítóként megalapítsa első vállalkozását. Érdeklődve, néha aggódva figyeltük az eseményeke. Igyekeztünk aktívan is részt venni benne, így elég sok részletbe beavatott minket.
Az első fontos dolog, melyet meg kellett értenünk: pontosan mi is a cég alapítás és mivel is jár.
A cégalapítás rengeteg kitartást, szervezettséget és alapos tervezést igényel. A cégalapítás kezdeti fázisában az egyik kulcsfontosságú elem a vállalkozási ötlet kidolgozása és az üzleti terv elkészítése. Az üzleti terv nem csupán a pénzügyi terveket foglalja magában, hanem bemutatja a vállalkozás céljait, a kiválasztott piacot, a versenytársakat és a tervezett növekedési stratégiát.
Az üzleti terv kidolgozása segít a cégalapítónak megértenie azokat a kihívásokat, amelyekkel szembesülhet és készen állni arra, hogy ezekre reagáljon. A cégalapítás következő fontos lépése a jogi forma kiválasztása. A cégalapítónak el kell döntenie, hogy milyen jogi struktúrában szeretné működtetni vállalkozását. A leggyakoribb választások közé tartozik a korlátolt felelősségű társaság (Kft), az egyéni vállalkozás vagy akár a részvénytársaság (Rt). Minden jogi forma saját előnyökkel és kötelezettségekkel rendelkezik, és a vállalkozás jellegétől függően történik a kiválasztás.
Az alapító okirat elkészítése és hitelesítése egy másik meghatározó lépés a cégalapítás folyamatában. Ez a dokumentum tartalmazza a vállalkozás alapvető információit, mint például a cég nevét, székhelyét, tevékenységi körét, valamint a résztvevők jogait és kötelezettségeit.
Az alapító okiratot közjegyzőnél hitelesíteni kell, ami biztosítja a jogi érvényességét és nyilvánossá teszi a cég alapvető adatait. A cégbírósághoz történő bejelentkezés jelzi a vállalkozás hivatalos megalakulását. Ebben a szakaszban a cég megkapja a cégjegyzékszámát és cégkivonatát, amelyek elengedhetetlenek az üzleti tevékenység megkezdéséhez és a pénzügyi intézményekkel való kapcsolatfelvételhez. Az adminisztratív lépéseken túl a cégnek szüksége van adószámra, és gondoskodnia kell minden egyéb engedélyről, amelyek a vállalkozás specifikus iparágához kapcsolódnak.
A cégalapítónak szem előtt kell tartania, hogy a vállalkozásának nem csak pénzügyi, de társadalmi szerepvállalása is van. És ezek után barátunk elmesélte nekünk, hogy neki, mint cégalapítónak ilyenkor milyen teendői és kötelezettségei vannak. Elmesélte, hogy a cégalapító szerepe kulcsfontosságú a vállalkozás elindításában, és számos felelősséggel jár, mind a cégalapítás folyamatában, mind a vállalkozás későbbi működése során.
A cégalapító jogilag felelős az alapító okiratban meghatározottak betartásáért, a vállalkozás pénzügyi tervezéséért, költségvetéséért és a likviditás fenntartásáért. A cégalapítók kulcsszerepet játszanak a vállalkozás stratégiai tervezésében és a hosszú távú célok meghatározásában, valamint az esetleges változások kapcsán az üzleti tervet is módosítaniuk kell. A cégalapítóknak naprakésznek kell lenniük az érvényben lévő jogszabályokkal és szabályozásokkal kapcsolatban, és szükség esetén módosítaniuk kell a vállalkozás működését azoknak megfelelően. Ezeken kívül a cég növekedésével a cégalapító felelős a munkavállalók felvételéért és felügyeletéért.
Nagyon büszkék vagyunk rá, nagyszerű szakembereket talált. A Grossoffice volt segítségére számtalan kérdésben. Segítettek neki a székhelyszolgáltatásukkal, így nem kellett irodát bérelnie. Közvetlenül foglalkoztatnak ügyvédet, aki jogi tanácsokkal látja el ügyfeleiket. És minden egyéb cégalapítással szükséges intézni valóban is segítségére voltak.
Nagyon megbízhatónak tartja őket és azóta is ajánlja a Grossoffice-t. Az ember úgy gondolná sok munka után majd jön egy kis pihenés, de a cégalapítás az első lépés volt. Innentől nagyobb felelősség van a vállán, mint cégalapító és pár éven át tartó kitartó és folyamatos munka.