A napelemekkel is tudunk takarékoskodni

Nálatok ki kezeli a pénzügyeket? Sokszor kaptam már meg azt a kérdést, amire mindig az volt a válasz, hogy hát nyilván én. Ez így van már régóta, hiszen ez még szerintem gyerekkoromban ivódott belém. Már akkor is én voltam a családban az, aki a pénzügyest játszotta vagyis, amikor elmentünk például nyaralni, akkor én mindig összeírtam, hogy mit vásároltunk, mennyiért és tételesen összeadtam mindent a nyaralásunk végére. A szüleim először kissé furcsállották, de aztán megszokták és élvezték is, hogy nem nekik kell odafigyelni mindenre, hanem nyugodtan kikapcsolódhatnak.

Talán ezért is választottam a pénzügy szakot az egyetemen, amit egyáltalán nem bántam meg, mert úgy érzem, hogy ez az a terület, ami igazán fekszik nekem és nagyon szeretem is.

Ahogy említettem a családban az én reszortom a pénzügyek és egyben a takarékoskodás is, mert enélkül nem készülhetett volna el a házunk. A takarékoskodás jegyében igyekeztünk minden apró részletet gondosan kidolgozni és átgondolni, ezért is döntöttünk a napelemek mellett, melyet a napelemrendszer.info oldalról rendeltünk.

Remek döntés volt, hiszen mi hosszútára tervezünk, gondolkozunk és ha valaki a napelemrendszer mellett dönt, akkor semmiképp sem rövid távon szabad gondolkozni.

Először a barátok óva intettek minket az egésztől, mert az túl drága és sosem térül meg és amúgy is elrontja az épület szépségét, de mi nem fogadtuk el. Tudtuk, hogy érdemes belevágni, hiszen a napelem rendszer ár majd meg fog térülni.

Az előzetes felmérés és kalkuláció alapján a 10 kW-os rendszert ajánlották és ezt is választottuk. Ezen típusú napelem rendszer ára bruttó 3.379.000 Ft-tól indul és a legdrágább kicsivel több, mint 4 millió Ft. Az ár elsősorban attól függ, hogy milyen egyéb alkatrészeket rendelünk hozzá. Például a miénk egészen pontosan 3.430.000 Ft-ba került, de ez az ár már gyakorlatilag mindent tartalmaz. Tartozik hozzá egy 3 fázisú Sharp márkájú napelem rendszer Fronius márkájú inverterrel, IBC Solar márkájú kábelezéssel és saválló acélszerkezettel, valamint prémium napelem optimalizátorral. Nagyon meg vagyunk vele elégedve, még semmilyen probléma nem volt vele.

Amikor eldöntöttük, hogy napelemeket szeretnénk a házunkra döntő érv volt, hogy ezzel hatalmas nagy lépést tudunk tenni a környezet védelme felé és nagy mértékben tudjuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. A napenergiában pedig az a jó, hogy korlátlanul rendelkezésre áll, hiszen a nap mindig is sütni fog. Na jó, ez nem teljesen igaz így, ebben a formában, de azért az év nagy részében igenis süt nap. Ha pedig rossz idő van vagy be van borulva és tényleg nem süt nap, akkor sem kell pánikba esnünk, mert az áramszolgáltató rendszerétől nem szakadunk el teljesen pontosan ezért. Ha szükség van rá, akkor természetesen tudunk áramot vásárolni a szolgáltató rendszeréből, illetve nyáron az általunk megtermelt felesleges energiát le tudjuk adni a rendszerbe.

Összességében nagyon elégedettek vagyunk a döntésünkkel és azóta mindenkinek ajánljuk, hogy cselekedjenek hasonlóan hozzánk.