Elvonó kúrára spórolok

Írtam már róla, hogy többféle személyiség létezik: akinek kifolyik a pénz a keze közül és aki minden garast a fogához ver. Persze szerencsés esetben biztosan létezik az arany középút is. Maga a pénzköltés is jelenthet egyfajta függőséget, de engem most szerencsére vagy sem, de nem ez sújt. Ellenben össze szeretnék spórolni egy nagyobb összeget, egész konkrétan 1 200 000 forintot egy 28 napos bentlakásos programra, ami segítene felépülni az alkoholizmusomból.

A családtagjaimnak és a barátaimnak hála már felismertem, hogy beteg vagyok és hogy segítségre van szükségem. Nekik köszönhetem azt is, hogy ezt az alkohol elvonó szanatóriumot megtaláltam. Már csak arra van szükség, hogy összejöjjön az ehhez szükséges pénz és megyek is hozzájuk.

Ami miatt őket választottam az sokrétű. Először is, akik ott dolgoznak, maguk is érintettek voltak valamiképpen a betegségben, így könnyebben el tudom fogadni azt, amit nekem tanácsolnak. Másrészt a Minnesota modell alapján dolgoznak, amit az USA-ban már 70 éve alkalmaznak, illetve most már a hasonló intézmények 80%-a ezen elv alapján működik. Nálunk csak a 90 évek óta elérhető azonban.

alkohol elvonó szanatórium

Ezen modell használói elfogadják, hogy az alkoholizmus egy betegség, tehát a páciens nem hibáztatható kialakulásáért, a szidalmazás pedig nem segít a kezelésében. Azt is gondolják, hogy ez egy elsődlegesen kialakult dolog, tehát nem valaminek a következménye, így ezt kell kezelni. Ezen kívül nagyon fontos, hogy három síkon is eredményezhet torzulást, így mind a hármat gyógyítani kell. Ezek a fizikai, mentális és lelki vonatkozások egyébként.

Maga a terápia egy nyugodt, turistáktól elzárt helyen történik, így a diszkréció teljes. A szép környezetnek köszönhetően napi szintű séták és heti egy Balaton felvidéki kirándulás is a program része. Az alkohol elvonó szanatórium teljes ellátást, azaz napi háromszori étkezést is biztosít. Svédasztalos reggeli van és meleg ebéd, illetve vacsora. Aki szeretne, minden nap kedvére sportolhat is.

A kezelés leginkább csoportterápiából, előadásokból és családi terápiából áll. A 28 napos bentlakásos módszer lényege, hogy nagy elkötelezettséget kíván ezt bevállalni, tehát aki ezt megteszi, azon valószínűleg már valóban lehet segíteni. A terápia hatékonysága 70-75% körül mozog, tehát a páciensek háromnegyed része fel tud épülni betegségéből. Ehhez nyitottságra, őszinteségre, tenni akarásra van szükségük, melyet egy előzetes telefonos, majd személyes találkozó keretében mérnek fel.

A 28 nap azért is ideális, mert ennyi idő alatt a szigorú kereteket és napirendet betartva már rögzülni tudnak az új szokások, melyek segítenek megakadályozni, hogy az illető régi berögzülései szerint az alkohol után nyúljon.

Remélem, hogy nekem is hamarosan összejön rá a pénz és a felépült 75%-ba tudok majd tartozni.